För dig som är ny student
Hej student!
Har du blivit antagen till en av våra fristående kurser eller program? På denna sida hittar du allt du kan behöva veta inför terminstart.
Välkommen till Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi samt den Humanekologiska avdelningen! Börja med att beta av checklistan där vi sammanfattat det viktigaste du behöver för att kunna börja studera hos oss.
Checklista inför terminstart
I december (för vårterminen) och i juli (för höstterminen) får du som sökt en universitetsutbildning på grundnivå ditt antagningsbesked från det första urvalet. Du når det via antagning.se och du måste tacka ja för att behålla din plats. Det gäller också om du är reservplacerad. I slutet av december respektive början av augusti publiceras resultatet från andra urvalet på antagning.se.
Antagningsbesked nummer 2 behöver du inte svara på.
Du kan få en plats när någon tackar nej till sin plats, om du är reserv efter andra urvalet. Utifrån resultatet i urvalet kallar vi reserver i tur och ordning. Vi kontaktar dig om du blir erbjuden en plats.
Du kan redan nu ansöka om studiemedel via Centrala studiestödsnämnden, CSN. Om studiemedel på CSN.se
Ditt studentkonto skapas när du registreras som antagen vid Lunds universitet. Det sker några dagar efter det att du fått det andra antagningsbeskedet. När studentkontot är skapat får du mejl om hur du aktiverar det till den e-postadress som du registrerade när du gjorde din ansökan till Lunds universitet. Efter att du har aktiverat ditt studentkonto gäller det under hela din studieperiod.
Med studentkontot kommer du åt bland annat e-post, passerkort, flera datasalar och bibliotekens nättjänster.
Om du inte har fått någon information om ditt studentkonto, kontakta LU Servicedesk: 046-222 90 00 eller servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se).
Här kan du läsa mer om Lunds universitets studentkonto
Vår institution tillämpar webbregistrering. Det innebär att du som student ansvarar för att registrera dig på den kurs som du har blivit antagen till via Ladok. Webbregistreringen öppnar en vecka innan kursstart och stänger samma dag som kursen startar.
Det är mycket viktigt att du webbregistrerar dig för att inte förlora din plats till en väntande reserv. Om du i stället vill avsäga dig din plats, gör du detta via www.antagning.se, samt via email till studievagledare [at] keg [dot] lu [dot] se (expeditionen[at]keg[dot]lu[dot]se).
Ladok är ett system för systemdokumentation där du bland annat kan registrera dig för en kurs eller se dina studieresultat.
Klicka här för att logga in i Ladok
Du som är student kan, efter att du fått ett LU-konto, få ett personligt passerkort. Kortet kommer bland annat att fungera som ID-kort inom universitetet och passerkort till alla lokaler du behöver i utbildningen. Numera fungerar även kortet som lånekort på Lunds universitets alla bibliotek.
Här få du reda på hur du hämtar ut ditt LU-kort
Besöksadress:
Geocentrum I
Sölvegatan 10
223 62 Lund
Kartlänk
När terminen har startat kan du nå expeditionen på följande öppettider:
Expeditionen Geocentrum 1
Tisdagar 13-15
Onsdagar 9-12
Telefon: 046-222 17 59
Telefontider:
Tisdagar 13-15
Onsdagar 9-12
Mail:
expeditionen [at] keg [dot] lu [dot] se (expeditionen[at]keg[dot]lu[dot]se)
Observera att expeditionen är stängd under sommaren.
Kursintroduktionen för varje ny kurs har obligatorisk närvaro. Det är därför viktigt att du läser i den senast uppdaterade versionen av kursens schema gällande var och när din kursintroduktion hålls.
Schema kommer finnas på kurssidorna på Canvas senast 4 veckor innan kursstart.
Om du av någon anledning inte kan närvara på kursintroduktionen, vänligen kontakta den person som är kursansvarig.
Här hittar du kontaktuppgifter till de som arbetar på institutionen
Kurslitteraturlistor är tillgängliga senast 8 veckor innan kursstart. Du kan söka fram aktuell och tidigare kursplan och kurslitteraturlista i LU Kursplansdatabas genom att söka på kurskod och termin.
Hitta kursplaner och litteraturlistor
Läs mer om kurslitteratur och få tips om hur du skaffar den
Canvas är Lunds universitets universitetsgemensamma lärplattform med funktionaliteter som stöttar undervisning och lärande. På Canvas läggs alla kursdokument (scheman, kursplaner, litteraturlistor, gruppindelningar, uppgifter etc) och annan information upp. Det är även där som kursansvariga och lärare förmedlar information till studenterna samt en del inlämning av uppgifter sker. Du loggar in på kursportalen med dina studentkonto-uppgifter.
Klicka för att komma till Canvas
Canvas: en studentguide
LUBcat är Lunds universitets bibliotekskatalog. Efter att du skapat ett lånekonto med dina studentkontouppgifter kan du logga in i LUBcat för att reservera böcker och se dina lån.
Registrera ett lånekonto med hjälp av ditt studentkonto
Besök LUBcat - Bibliotekskatalogen vid Lunds universitet
Du kan även besöka ett av våra bibliotek fysiskt:
Besök Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek
Besök Universitetsbiblioteket
Vid Lunds universitet finns flera digitala verktyg för att hålla e-möten och föreläsningar online. Förbered dig genom att titta igenom studentguiden för mötesverktygen Zoom och Teams.
Studievägledning
Mer information om studievägledning hittar du här.
Behov av pedagogiskt stöd?
Att ha en funktionsnedsättning är inget hinder för studier vid Lunds universitet! Du kan få riktat pedagogiskt stöd för att underlätta dina studier och kompensera för dina utmaningar.
Expeditionen
Kontaktuppgifter
Email: expeditionen [at] keg [dot] lu [dot] se (expeditionen[at]keg[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046 222 17 59
Öppettider
Tisdagar 13.00-15.00
Onsdagar 09.00-12.00
Sugen på att engagera dig i Kåren?
Som student vid Samhällsvetenskapliga fakulteten representeras du av Samhällsvetarkåren. Med utbildningsbevakningar, nollningar, examensfirande, sociala evenemang, gästföreläsningar och så vidare vill de skapa en bättre gemenskap och social samvaro för dig som studerar hos oss. Kåren finns även till för att du ska ha en möjlighet att påverka din utbildning.
Akademisk ordlista
Många nya begrepp? Här har vi samlat vanliga ord och uttryck man ofta snubblar över som student vid universitetet.